Foto Aap Noot Reis
Reisinterviews

Renee van Aap Noot Reis: ‘locatie onafhankelijk werken als reiscoach geeft me vrijheid’

Renee van Aap Noot Reis begon begin 2020 aan een wereldreis, maar door het coronavirus moest ze na twee maanden weer naar huis. Eenmaal terug in Nederland begon er een belletje te rinkelen. “Al jaren werkte ik om op reis te kunnen”, vertelt Renee. Terug in Nederland na de afgebroken wereldreis startte ze als zelfstandig locatie onafhankelijk ondernemer. “Nu werk ik als reiscoach en combineer ik reizen en werken.” Renee wordt blij van mensen helpen om hun reis nog makkelijker en leuker te maken. “Dat geeft me echt een energieboost.”

Liefde voor reizen

De eerste reiservaring van Renee was niet alleen maar positief. “In 2011 ben ik in mijn eentje naar Griekenland gegaan om daar een maand vrijwilligers werk te doen.” Het was de eerste keer dat Renee alleen op reis ging. “Het vrijwilligerswerk viel erg tegen, ik werkte op een boerderij en de eigenaar was niet aardig en behandelde zijn dieren niet goed.” Desondanks is daar wel de liefde voor reizen ontstaan, want dat avontuur heeft bij Renee wel voor meer zelfvertrouwen gezorgd. Na die reis dacht ze: “Ik kan dit gewoon, alleen op reis gaan.” En dat smaakte naar meer.

Ergens fulltime gaan werken nadat ze afstudeerde in 2013 was niet haar droom. Reizen wel en dus kocht ze met trillende handen een wereldticket. Want voor zo lang op reis bleef toch best eng. “En er was nog een probleem: mijn relatie was net uit, maar ik wilde wel graag met iemand op reis. Toen plaatste ik, op aandringen van een vriendin, een oproepje dat ik op zoek was naar een reismaatje.” Renee vond iemand die mee wilde, ze dronken een kopje koffie om kennis te maken en durfden samen het avontuur wel aan. Eenmaal op reis belandde er een oase van rust over Renee heen en verdwenen de angsten en onzekerheden. “Die reislust is daarna nooit meer weggegaan. Sterker nog, die is alleen maar sterker geworden.”

Van wereldreis naar Aap Noot Reis

Wat Renee stiekem nog leuker vindt dan reisplannen op maat maken is zelf reizen. “Daar ben ik al zo’n tien jaar mee bezig en dat heeft altijd centraal gestaan in mijn leven.” De vraag waar ze al lang mee rondliep was: “Hoe kan ik zo min mogelijk werken en zoveel mogelijk reizen?” Na de afgebroken wereldreis terug in Nederland vond ze een baantje maar werd daar heel ongelukkig van, ze stopte en werd gedwongen om concreet over deze vraag na te denken.

“Al jaren wilde ik eigenlijk in de reisbranche werken en op opgegeven wist ik hoe: zelfstandig locatie onafhankelijk reiscoach.” De combinatie van niet meer in loondienst willen, iets met reizen doen en de drang naar vrijheid kwam hierin voor Renee perfect samen. “Er zijn veel dingen die ik heel leuk vind aan reiscoach zijn: praten over reizen, erover lezen, dingen uitzoeken. Ik ben ook goed in alles uitzoeken en hou er echt van.” Het mooiste vindt ze iemand advies meegeven waar diegene zijn reis nóg beter van wordt. “Dan warmt mijn reishart helemaal op.”

Een werkdag bij Aap Noot Reis

Naast reizen plannen komen er ook veel andere werkzaamheden kijken bij het zijn van een reiscoach. “Er zijn veel backoffice taken, dingen die ik op de achtergrond doe, zoals het blijven verbeteren van mijn website.” Maar ook is Aap Noot Reis actief op social media. “Ik ben veel bezig met content creëren en interactie hebben met mijn community op Instagram.” Daarnaast blijft Renee zich ontwikkelen door bijvoorbeeld het volgen van cursussen. “Als ik iets wil leren, dan zoek ik uit hoe en ga ik het proberen.”

Op het gebied van diensten biedt Renee onder andere een reisplan op maat aan. “Als ik een aanvraag krijg ga ik meteen aan de slag met het maken van een gepersonaliseerd reisplan.” Maar ze biedt ook één op één coaching aan in de vorm van een gesprek van 45 minuten. “Daar help ik mensen met wat voor reis gerelateerde vraag ze ook hebben op weg help naar het antwoord.” Renee is druk bezig met verschillende dingen om Aap Noot Reis naar een hoger level te tillen. “Ik schrijf reisgidsen vol met tips voor een bepaalde bestemming en ik heb sinds kort de podcast ‘Aap Noot Reisverhalen’ gelanceerd waarin ik in gesprek ga met andere reizigers die een bijzonder reisverhaal delen.”

De ‘moetjes’ als zelfstandig ondernemer

Renee doet veel verschillende werkzaamheden voor Aap Noot Reis en haar werkdagen zijn afwisselend. Alleen de ‘moetjes’, zoals boekhouding zijn niet haar favoriet. “Als zelfstandig ondernemer doe je veel zelf, dus in principe ook de boekhouding of als er een keer een technisch probleem is met je website.” Maar Renee heeft vanaf dag één een boekhouder ingeschakeld. “Ik kreeg daar vanaf het begin meteen een beetje paniek van, dus zelfs toen er nog geen geld binnenkwam had ik al wel mooi een boekhouder.”

Locatie onafhankelijk werken

“Wat echt mijn main goal was toen ik startte met Aap Noot Reis was de vrijheid door locatie onafhankelijk te werken.” Renee vindt het belangrijk om overal ter wereld haar werk te kunnen doen, zonder afhankelijk te zijn van een bepaalde plaats. “Dat is met stip op nummer één het voordeel en betekent dat ik dit werk altijd kan combineren met reizen.” Door Aap Noot Reis zit Renee nu niet meer vicieuze cirkel van werken, sparen, reizen, werken, sparen, reizen, werken, sparen, reizen. “Door locatie onafhankelijk reiscoach te zijn heb ik die cirkel doorbroken. Nu doe ik werk waar ik gelukkig van word en waarmee ik ook nog eens kan doen wat ik het allerleukst vind: reizen.”

Lees ook → Lisa en Erik van reisstel.nl: ‘vanlife was eigenlijk plan B maar is nu het droomleven’.


Zou jij net als Renee van Aap Noot Reis locatie onafhankelijk willen werken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FlixBus