Vliegangst
Persoonlijke stukjes

Vliegangst: hoe ik nu duurzamer naar de mooiste bestemmingen reis

Iemand die van reizen houdt en hierover schrijft met vliegangst. Je verwacht het misschien niet, maar toch is het zo. De eerste keer dat ik vloog was ik doodsbang en dat ben ik nog steeds als ik met het vliegtuig reis. In dit blog vind je dan ook geen tips of dé oplossing tegen vliegangst. Wel vertel ik hoe mijn vliegangst begon, wat de angst met mij doet en hoe ik nu meer ontspannen en duurzamer naar de mooiste bestemmingen reis.

Hoe is je vliegangst ontstaan?

De eerste keer vliegen: het was 2011, ik was 12 jaar en ik vond het vooral eng omdat ik geen idee had wat ik kon verwachten. Hoe groot is zo’n vliegtuig van binnen? Hoe voelt het opstijgen? Maakt het veel geluid? En hoe blijft dat gigantische ding eigenlijk in de lucht hangen? Het was mij allemaal een raadsel, en die onwetendheid vertaalde zich naar angst.

Mijn eerste vlucht was ook niet bepaald een pretje, veel turbulentie met heftige luchtzakken als gevolg. Dit heeft, naast mijn angstige aanleg, bijgedragen aan het ontstaan van mijn vliegangst. Tijdens de vlucht hield ik de stewardessen angstvallig in de gaten. Als zij niet in paniek zijn en op gegeven moment hun trolley weer door het gangpand manoeuvreren is er niets aan de hand, probeerde ik in mijn hoofd te prenten. Maar toch was het eerste wat ik dacht toen we geland waren: shit, ik moet ook weer terug.

Wat uitleg over turbulentie en luchtzakken. Turbulentie wordt veroorzaakt door neerwaartse of opwaartse luchtstromen. Een luchtzak is dalende wind, veroorzaakt door plaatselijke afkoeling van de lucht. Een vliegtuig kan gewoon hier gewoon tegen, je kunt het vergelijken met een boot die meedeint met de golven.

En? Nog steeds bang?

Ja. Ook nu ik weet hoe het vliegtuig er van binnen uitziet, weet wat ik kan verwachten tijdens het opstijgen, wat voor geluiden er zijn en meer heb geleerd over hoe vliegtuigen werken is het er niet beter op geworden. Tijdens sommige vluchten gaat het beter dan andere. En de gedachte dat piloten en stewardessen vaak vliegen en gewoon hun werk doen stelt me enigszins gerust. Maar het merendeel van mijn tripjes met het vliegtuig zijn niet bepaald ontspannen.

Het begint altijd een aantal maanden van tevoren wanneer mijn hoofd een reminder geeft: “Ja, hee, hallo! Allemaal heel leuk hoor dat het best goed met je gaat, maar je gaat binnenkort vliegen en ik wilde even laten weten dat het weer tijd begint te worden om na te denken over het worstcasescenario.” De angst borrelt op die momenten langzaam maar gestaag omhoog. En hoe dichterbij de vertrekdatum komt, hoe vaker en hoe heftiger die momenten zijn. In onzekere, drukke of angstige situaties heb ik ook meer last van mijn dwangstoornis, ofwel obsessieve compulsieve stoornis (OCS), die ik zo’n tien jaar geleden ontwikkelde. En omdat vliegen bij mij angst oproept heb ik op deze momenten ook meer last van mijn dwang.

Om de angst en de drang tot dwanghandelingen dragelijker te maken krijg ik voordat ik ga vliegen via mijn huisarts oxazepam. Zo blijf ik de periode voor en tijdens de vlucht enigszins rustig. Maar zelfs met oxazepam, dat mij rustiger hoort te maken, ben ik nog altijd angstig en heb ik meer dwangklachten dan anders.

Oxazepam vermindert angst en spanning, je wordt rustiger, slaapt beter en ontspant je spieren gemakkelijker. Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar via je huisarts. Het is goed om te weten dat je het niet zomaar moet gebruiken en ook niet te lang achter elkaar.

Maar, kun je wel reizen als je vliegangst hebt?

Omdat ik vliegangst heb is het natuurlijk lastiger om naar verre oorden aan de andere kant van de wereld te reizen. Maar gelukkig heb ik ook nooit die behoefte gehad. Eerst maar eens landen dichterbij huis ontdekken, dacht ik vroeger al. En zo denk ik er nog over! Ik ben nog lang niet klaar met het ontdekken van landen in Europa. Voor het ultieme reisgevoel hoef ik niet het vliegtuig te nemen, er zijn namelijk zoveel bijzondere bestemmingen waar ik met de trein, bus of auto kan komen. En hoe tof is het om onderweg het landschap te zien veranderen? Om tot rust te komen in de trein? Om een stuk duurzamer te reizen? Voor mij zijn dit alleen maar meerwaarden en ook waarom ik mij op Lara Reist richt op reizen binnen Europa.

De afgelopen jaren heb ik wel met het vliegtuig gereisd, bijvoorbeeld naar IJsland. Dit is een bestemming in Europa waar je bijna niet op een andere manier kunt komen. Je zou met de boot kunnen reizen, maar als je niet lang de tijd hebt is dat geen optie door de duur van de overtocht. Als ik in de toekomst heel graag naar een bestemming wil waar je niet of nauwelijks op een andere manier kunt komen dan met het vliegtuig, denk ik dat ik nog wel eens met het vliegtuig ga reizen. Maar meerdere tripjes binnen Europa met het vliegtuig per jaar? Nee, dat zit er voor mij niet in. Reizen met de trein of bus vind ik daar veel te leuk voor!


Heb je ook vliegangst? Of reis je ook zo graag met de trein? Deel je ervaring hieronder, ik hoor je verhaal graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FlixBus