Noord-Holland

Noord-Holland tips: dit zijn de tofste hotspots

De drie leukste plekken in Noord-Holland met tips per bestemming! Als je aan Noord-Holland denkt, denk je misschien meteen aan Amsterdam of het grootste Waddeneiland Texel. Maar er zijn ook leuke onbekendere plekken te ontdekken in deze provincie van Nederland. De gezellige stad Alkmaar, de mooie kustplaats Bergen (aan Zee) en een stukje richting het oosten het gebied Land van Leeghwater. Ga voor rust aan de kust of in de natuur, zoek de gezelligheid van een stad op of combineer beiden!

1. Ontdek Alkmaar

In Alkmaar zijn er veel grachten te vinden. Natuurlijk kun je die vanuit de straten spotten, maar nog beter beleef je de grachten vanaf het water. Door bijvoorbeeld te suppen (Stand-Up Paddling). Een van de leukste Noord-Holland tips is om bij El Kombi een sup-tour te boeken. Of als je genoeg vertrouwen hebt in je sup-kunsten kun je ook alleen een board huren en zelf op pad. Het toffe aan El Kombi is dat je tijdens de tours ook meteen zwerfafval uit de grachten haalt. Naast een toffe ervaring doe je dus ook meteen nog iets goed voor de aarde!

Smalle straatjes, oude huizen en gezellige winkels en koffietentjes: dit vind je in de Hekelstraat en het Fnidsen. Wat een heel tof stukje Alkmaar is, twee fotogenieke straatjes vol hotspots. Zo vind je er Soepp, een biologisch restaurant en B&B, wat echt een heel bijzonder plekje is. Je kunt er naast eten, drinken en overnachten namelijk ook de mooiste vintage meubels kopen. Soepp ziet er zo sfeervol uit dat je er zeker even langs moet gaan! Ook groentewinkel Kropsla is een leuke plek. Niet alleen om heerlijke groente te halen, maar ook om een verse smoothie to-go te halen! Verder drink je bij Kowalski heerlijke koffie en kun je letterlijk alles kopen wat er in de koffiezaak staat, dus ook de kopjes en schoteltjes. Een tof concept met een fijne sfeer.

Vergeet tijdens je trip naar Alkmaar niet om naar Echt Food te gaan, dit is een hippe tent in het centrum waar je voor een heerlijk bakje koffie of een goede lunch aan het juist adres bent. Ook Sencha Lunchstore is een toffe plek waar je terecht kunt voor wat drinken en een taartje of lunch, maar ook kun je er meubels kopen. Wil je liever een strandgevoel midden in de stad hebben? Ga dan langs het gezellige stadsstrand De Kade voor een drankje.

2. Het pittoreske Land van Leeghwater

Het gebied Land van Leeghwater ligt direct ten oosten van de stad Alkmaar. In dit oer-Hollandse landschap vind je bijzonder mooie oude dorpen en de Eilandspolder. Dit beschermde natuurgebied, wat behoort tot het UNESCO Werelderfgoed, heeft is een groot gebied waar je veel water vindt. Het gebied ontdekken doe je het beste per boot, enkel fluisterbootjes, kano’s of excursieboten om het gebied niet te beschadigen en de dieren die er leven niet te verstoren. Je kunt op verschillende plekken boten huren, bijvoorbeeld bij De Vriendschap in het dorp Driehuizen.

Het is een unieke plek tussen de dorpen De Rijp, Noordeinde, Grootschermer, Schermerhorn en Driehuizen. En naast het ontdekken van het natuurgebied zijn de dorpen ook zeker het bezoeken waard. Zo wandel je door het schattige dorp De Rijp met de mooiste oude huizen en bruggetjes. In Grootschermer geniet je van een goed diner bij Het Genot van Grootschermer, maar ook in Driehuizen bij De Vriendschap (dezelfde plek als waar je boten kunt huren) kun je terecht om te dineren.

3. Strand, zee en duinen in Bergen

Als je in Bergen aan Zee bent maak je natuurlijk een strandwandeling of neem je bij mooi weer een duik in zee, maar een beetje verscholen en iets verder van de kust vind je Landgoed Huize Glory. Dit is een restaurant en hotel op een bijzondere plek en zeker tof om eens naartoe te gaan. Als je over de lange oprijlaan rijdt met bomen aan weerszijden voelt het al sprookjesachtig aan. Maar als dan het mooie oude gebouw opdoemt is het helemaal af! En dat is nog niet alles, vanuit het restaurant en vanaf het terras heb je ook nog eens uitzicht op zee.

Bergen zelf is een echt kunstenaarsdorp, je vindt er dan ook een veel galeries en een musea. Een van die musea is Museum Kranenburg waar ze een uitgebreide collectie kunst hebben. Maar ook vind je er een beeldentuin waar je doorheen kunt wandelen. Daarnaast worden er allerlei activiteiten vanuit het museum georganiseerd zoals workshops en lezingen.


Wat vind jij de leukste plekken in Noord-Holland? Deel je Noord-Holland tips hieronder!