Het bos in Landgoed Mariëndaal in Oosterbeek bij Arnhem
Gelderland

Natuur in Arnhem: dit zijn de 8 mooiste plekken

Naast dat Arnhem een toffe stad is waar je veel kunt doen is er ook genoeg natuur! Je kent misschien wel het bekende Sonsbeek park, maar er zijn nog zoveel meer mooi groene plekken in en rondom Arnhem. Zo is de Veluwe is om de hoek en vind je in de buurt meerdere landgoederen. Arnhem is één van de groenste steden van Nederland en dus de ideale stad als je graag de natuur opzoekt!

1. Park Sonsbeek

Midden in de stad ligt het grote en bekende park Sonsbeek. Vanuit het centrum ben je er zo, het ligt namelijk achter het station. De heuvel die je ziet als je bij het park aankomt is de perfecte plek om te picknicken, vanaf hier heb je uitzicht over de stad! Even verder kom je bij een aangelegde tuin waar de hoogteverschillen van Sonsbeek goed zichtbaar zijn: de Steile Tuin. In Sonsbeek zijn ook veel horecagelegenheden te vinden. Zo is het grote witte huis, Stadsvilla Sonsbeek, wat je ziet als je in het park aankomt een toffe plek. Maar Grand Café Aan de Beek is ook een echte hotspot voor koffie of lunch.

Lees ook → Stedentrip Arnhem? Deze hotspots moet je gezien hebben!

2. De Vlindertuin

Tussen de Sonsbeek en Zypendaal vind je de Vlindertuin. Deze tuin is in 2010 aangelegd door natuurliefhebbers in Arnhem om vlinders, vogels en andere dieren een plek te bieden. Je vindt hier veel mooie vlinderplanten, in het voorjaar en de zomer is de Vlindertuin echt een must see! Er is ook meditatieheuvel in de tuin, deze is gemaakt door een kunstenaar voordat het de Vlindertuin werd. De heuvel is een soort middelpunt en de tuin is er rondom aangelegd, wat een bijzonder effect geeft. Als je verder loopt kom je bij de Stille Tuin uit, wat onderdeel is van de Vlindertuin. Dat is een fijne rustige plek waar je even tot rust kan komen en kan genieten van de natuur.

3. Park Zypendaal

Achter het park Sonsbeek ligt nog een mooi park: Zypendaal. Veel bomen en een mooi landhuis met rondom water, wat trouwens veel weg heeft van een kasteel, kenmerken dit park. Als ik door Zypendaal krijg ik altijd het gevoel door een groot bos te lopen. En dat terwijl het nog steeds dichtbij de stad is! Omdat Zypendaal eigenlijk doorloopt na Sonsbeek kun je ook heel goed een wandeling door Sonsbeek en Zijpendaal combineren.

4. Landgoed Beekhuizen

Aan het westen van de Veluwezoom en net boven Velp (een dorp naast Arnhem) vind je Landgoed Beekhuizen. Dit is een sfeervol omgeving met mooie wandelpaden, schattige bruggetjes en een vijver met een waterval. Ben je net zo dol op uitzichtpunten al ik? Op ongeveer twintig minuten lopen vanaf Landgoed Beekhuizen vind je de Emmapiramide, een houten uitzichttoren op een heuvel. Na je wandeling kun je jezelf trakteren op wat lekkers bij het leuke restaurant Woodz van Buitenplaats Beekhuizen.

5. De Posbank

De Posbank is één van de bekendste punten op de Veluwezoom, vanaf daar heb je uitzicht over de Achterhoek en zelfs over Duitsland. In augustus en september staat de heide in bloei en is het een en al paars wat je tegenkomt! Dit natuurgebied ligt weliswaar iets verder van de stad af, maar is nog steeds goed te bereiken. Neem vanuit Arnhem de trein naar Rheden, vanaf daar wandel je zo de Posbank op. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren en zo dit natuurgebied ontdekken.

6. Landgoed Mariëndaal

Het Landgoed Mariëndaal is een historische buitenplaats in Oosterbeek, een dorp naast Arnhem. Het is een heuvelachtig gebied vol bos, weilanden met vee, lanen, beekjes en vijvers. De ‘Groene Bedstee’ is een beukenhaag die tot tunnel is gegroeid en waar je onderdoor kunt wandelen. Dit is echt een must see en een leuke foto spot! Onderweg kom je ook een aantal mooie boerderijen en schattige oude huisjes tegen. Je ontdekt Landgoed Mariëndaal het beste te voet of met fietstochtje.

7. Hoogte 80

Een klein stadspark in de wijk Monnikenhuizen in Arnhem: Hoogte 80. Het zit al in de naam, maar dit park heeft een uitzichtpunt van bijna 80 meter. Je kunt vanaf hier Arnhem, de IJssel en de Liemers zien. En bij helder weer zelf het Montferland, Nijmegen en de Duitse stad Kleef. Elke jaar vindt er in dit park een het Hoogte 80 Festival plaats, met veel muziek, theater en literatuur.

8. Stadsblokken-Meinerswijk

Stadsblokken-Meinerswijk is een uiterwaardengebied aan de overkant van het centrum van Arnhem, aan het zuidelijke kant van de Rijn. Met een groot oppervlak aan bos, strandjes en een moerasachtig gebied is dit een bijzondere spot vol natuur in Arnhem. Je vindt in dit natuurgebied ook oude bunkers, daarnaast kom je ook de Doorlaatbrug tegen. Die werd gebruikt als waterkering, maar is nu een rijksmonument. En omdat je er toch langskomt, haal op de heen- of terugweg een goede koffie met wat lekkers bij het Arnhems Gemaal.


Ga jij binnenkort de natuur in Arnhem ontdekken? Laat weten wat jouw favoriet plek is!

2 gedachten over “Natuur in Arnhem: dit zijn de 8 mooiste plekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FlixBus