Zweedse vlag op de boot richting de eilanden van Göteborg
Zweden

Waarom naar Zweden? 10 x wat Zweden bijzonder maakt!

Dit zijn de redenen waarom je echt eens naar Zweden moet zijn geweest! Het land heeft zoveel moois te bieden, van prachtige natuurgebieden tot hippe steden. Maar ook typisch Zweedse termen zoals allemansrätten (allemansrecht), lagom en fika waar we in Nederland misschien nog wel wat van kunnen leren. Als je het nog niet wist, dan weet je het na het lezen van dit stuk wel: ik ben echt verliefd op Zweden omdat ik het zo’n fijn en mooi land vind!

1. Allemansrätten

Allemansrätten, oftewel het allemansrecht, is een typisch Scandinavische term. En dus ook in Zweden is het alom bekend. Het betekent dat de openbare grond ook echt van iedereen is. Zo mag je door het allemansrecht overal in het land een wandeling maken, de fiets pakken, een duik nemen in een van de vele meren, varen, niet-beschermde bloemen en bessen plukken, maar ook wildkamperen is bekende. Alles natuurlijk met respect voor de natuur!

2. Natuur

Bossen, meren, Er is veel natuur in Zweden, het land bestaat voor 69% uit bos en er zijn maar liefs 29 officiële natuurgebieden te vinden. Zelfs de steden zijn erg groen en wanneer je uit een van de steden rijdt, beland je zo weer in de ruige natuur. De natuur is in Zweden dus eigenlijk altijd om de hoek, daarom is dit land ideaal voor natuurliefhebbers.

3. Lagom

Het Zweedse woord ‘lagom’ is niet direct te vertalen naar het Nederlands, maar het dichts in de buurt komt ‘precies goed’, ‘bijna perfect’ of ‘voldoende’. Het woord kun je op meerdere dingen toepassen, zoals een goede werk-privé balans, maar ook een interieur of een maaltijd kan lagom zijn. Het betekent dat iets niet te veel en niet te weinig is, maar precies genoeg. Het draait dus om de perfecte balans te zoeken zodat alles tot zijn recht komt. Meer weten over Lagom, bestel dan hier een leuk en interessant boek hierover.

4. Steden

De drie grootste steden van Zweden zijn Stockholm, Göteborg en Malmö. Alle drie zijn ze evenveel de moeite waard en elke stad heeft weer zijn eigen sfeer. Maar ook zijn kleinere steden leuk om te bezoeken. De Zweedse steden omschrijf ik zelf als mooi, rustig, netjes en gezellig. In de meeste Zweedse steden vind je veel mooie oude gebouwen, helemaal in het centrum van de steden. Als er veel gebouwen met een authentiek uitstraling in een stad zijn vind ik het altijd meteen zoveel sfeervoller, en dat is ook zeker zo in de Zweedse steden.

5. Design

Scandinavië en dus ook Zweden staat ook bekend om design. Je vindt dan ook veel design- en woonwinkels in de Zweedse steden. Ze zijn niet allemaal even betaalbaar, maar er zitten een aantal leuk tussen waar je altijd wel iets vindt om mee naar huis te nemen! Zo heb je Lagerhaus, Designtorget en Hemtex, deze winkels zijn in meerdere steden te vinden maar hebben, vind ik, toch een heel eigen sfeer.

6. Fika

Wanneer je in Zweden bent kun je er niet om heen: fika. Het wordt ook wel fikapaus (fikapauze) genoemd. Dit is een Zweeds gebruik waarin je pauze houdt met koffie en wat lekkers. Maar er zit ook een sociaal aspect in fika, vaak doe je dit samen met collega’s of vrienden om bij te praten. Een typische fika houd je met een kanelbulle (een kaneelbroodje), maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor iets anders zoets! Je vindt, met name in de steden, veel koffietentjes waar je fika kunt houden! En als je eenmaal aan fika begint in Zweden, neem je dit gebruik voor je het weet mee naar Nederland.

7. De ligging

Zweden is vanuit Nederland goed te bereiken. Als je met de trein, bus of auto reist ben je binnen no-time in Zuid-Zweden. Je kunt helemaal over land via Duitsland en Denemarken gaan, maar je kunt ook in Duitsland de veerboot vanaf Puttgarden of Rostock nemen naar Denemarken. Wel is Zweden een heel lang land, dus als je naar het noorden wil rijden ben je al snel een aantal dagen onderweg met de trein of auto. Maar over het algemeen is het heel goed te doen om de trein of bus te pakken, handig!

8. De Zweedse eilanden

Wist je dat er in Zweden ook veel eilanden voor de kust liggen? Zweden heeft heel veel eilanden, maar de meeste daarvan zijn onbewoond. Natuurlijk zijn er ook wel een hoop Zweedse eilandbewoners. Gotland en Öland zijn twee bekende grotere eilanden, maar voor de kust van Stockholm en Göteborg vind je prachtige eilandengroepen

9. Het weer

Een bekend vooroordeel over Zweden is dat het er altijd slecht weer is, maar dat valt enorm mee! Natuurlijk is het in Zweeds Lapland een stuk kouder en heb je in de winter meer kans op sneeuw, ook in het zuiden van het land. Maar als je naar Zuid-Zweden gaat is het klimaat vrijwel gelijk aan dat van Nederland. In het voorjaar en de zomer heb je daar dus ook zomerse dagen waarop je een duik kunt nemen in een van de vele meren.

10. De taal

De Zweedse taal vind ik geweldig, waarschijnlijk komt dat omdat ik sowieso al gek ben op Zweden. Maar echt, het is een leuke taal waar je snel al wat woorden uit kunt herkennen! En in dit stukje heb ook jij al een paar Zweedse woorden geleerd: allemansrätten, lagom, fika(paus) en kanelbulle. Hej då! (Dat is Zweeds voor ‘doei’.)


Waarom ga jij naar Zweden? Of waarom ben jij ooit naar Zweden geweest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FlixBus