Vanaf de boot naar de eilanden bij Göteborg
Zweden

Göteborg tips: alles op een rij voor jouw stedentrip

Göteborg is na Stockholm de grootste stad van Zweden en is ideaal voor een stedentrip. Het is een mooie en hippe stad die niet al te groot is, maar waar je wel volop van het stadsleven en de natuur kunt genieten. Als echte Zwedenliefhebber geef ik je alle tips over de hoogtepunten die je moet zien in de stad en neem ik je mee naar de eilanden – oftewel de archipel – van Göteborg.

Tips voor de stad

Göteborg is een Zweedse stad die onder andere bekend staat als havenstad en de eilanden langs de westkust. Maar de stad zelf zit ook vol met toffe bezienswaardigheden, leuke winkels en goede cafés. Het is een overzichtelijke stad en je kunt dan ook gemakkelijk te voet of met de fiets Göteborg ontdekken.

1. Het centrum van Göteborg in

Als je op pad gaat in het centrum van Göteborg kom je veel Scandinavische design- en woonwinkels tegen. Niet allemaal zijn ze even betaalbaar, maar de volgende zijn het bezoeken waard: Lagerhaus, Designtorget en Hemtex. Dit zijn vrij grote ketens die door heel Zweden filialen hebben en soms zelfs ook daarbuiten, maar als je van interieur en design houdt is het leuk om even door deze winkels heen te wandelen. En wie weet vind je nog iets leuks voor thuis!

Wil je een wat pittoresker deel van de stad opzoeken? Ga dan naar de wijk Haga. Dit is een gezellige wijk met traditionele houten gebouwen. Wandel door de fotogenieke hoofdstraat Haga Nygata, stap binnen bij de schattige winkels en houdt fika (Zweedse koffiepauze met iets zoets) bij een van de cafés.

2. Skansen Kronan

In de wijk Haga vind je ook Skansen Kronan, een oud fort wat in de 17e is gebouwd. Als je naar boven bent gewandeld doemen de gekleurde huizen op en heb je een goed uitzicht over de stad. Naast het uitzicht is het fort zelf ook een mooi oud gebouw waar je omheen kunt lopen. Skansen Kronan is zowel lopend als met de tram goed te bereiken en je hoeft geen entree te betalen om naar boven te mogen.

3. Trädgårdsföreningens park

Dit grote park midden in het centrum is een fijne plek om tot rust te komen na alle indrukken van de stad en een goede spot om te picknicken in de zomer. Er is veel te zien in het Trädgårdsföreningens park, zoals de rozentuin, het prachtige gebouw van het Palmhuset (een kas met planten uit allerlei landen) en je vindt hier ook een leuk cafeetje: het Roseenkaféet. Het café vind je bij de rozentuin en je kunt hier heerlijke koffie krijgen en goede taartjes en broodjes eten. Het park is vrij toegankelijk, net zoals het Palmhuset.

Lees ook → Overnachten in Göteborg? Hier moet je zijn!

Tips voor de eilanden

Aan de westkust van Zweden liggen veel rotsachtige eilanden en je waant je er in het typische Zweedse landschap. Er zijn niet veel bewoners op de eilanden, op de grootste eilanden wonen namelijk niet meer dan 1000 mensen. De eilanden zijn autovrij, maar je ziet veel bewoners met bakbrommers om toch makkelijk met spullen van A naar B te komen. Verder is er veel rust en ruimte en kun je volop van de natuur genieten. Of je nu een dagje vanuit de stad naar de archipel gaat of je er ook wil overnachten, het is echt een must see als je in Göteborg bent.

De reis er naartoe

Vanuit het centrum van Göteborg neem je gemakkelijk de tram tot de laatste halte: Saltholmens Brygga. Ook met de auto is de haven goed te bereiken. Daar pak je daar de boot naar de archipel. De veerboten varen veel heen en weer, dus je hoeft – zeker in de zomermaanden – nooit lang te wachten. Er gaan meerdere boten naar de eilanden, dus let goed op welke boot je neemt.

Vanaf de haven zie je de eilanden al in de verte, maar eenmaal op de boot heb je echt een prachtig uitzicht op de ruige eilanden en typische Zweedse huizen. In dit blog neem ik je mee naar de drie grootste zuidelijke eilanden van Göteborg: Brännö, Styrsö en Vrångö. Wat moet je gezien hebben? En waar kun je het beste eten en drinken?

1. Brännö

Het leuke van Brännö is dat je twee eilanden in één bezoekt. Je komt hier aan bij haven Brännö Rödsten, vanaf daar kun je gaan wandelen of je huurt een fiets. De fietsverhuur zit recht tegenover de haven, dat is dus niet te missen. Verderop het eiland wandel of fiets je zo via een bruggetje naar buureiland Galterö. Allebei deze eilanden zijn wat vlakker dan de rest waardoor er veel weilanden zijn waar schapen worden gehouden. Op Galterö vind je alleen natuur en lopen de dieren los rond. Maar op Brännö is meer te beleven Als je uitgewandeld of gefietst bent kun je een stop maken bij Café Varv. Dit is dé plek om te checken op dit eiland! Bij deze toffe beachbar geniet je van heerlijke drankjes en goede pizza’s.

2. Styrsö

Op Styrsö vind je rust en ruimte terwijl de golven om je heen dansen. Vanaf de veerhaven zie je een houten steiger die langs het eiland loopt. Als je de steiger tot aan het eind bewandelt kom je uit bij Bravik Badplats, een perfecte spot om een duik te nemen in de zomer of om van het uitzicht te genieten in de winter. Vanaf de badplaats loop je via het dorp naar het midden van het eiland, dan kom je uit bij panoramisch uitzichtpunt Stora Rös. Voordat de boot teruggaat kun je bij Obergska, een schattig restaurant met mooie tuin, voor een uitgebreide lunch of voor een koffie met chokladbollar (Zweedse chocoladebol) gaan.

3. Vrångö

Na ruim een half uur varen vanaf de vaste wal kom je aan op Vrångö, het meest zuidelijke bewoonde eiland van Göteborg. Vanaf de veerhaven wandel je tussen de Pippi Langkous achtige huizen door naar de andere kant van het eiland. Daar kom je uit op het plein van de recreatiehaven waar je verse vis kunt halen bij Fiskeboa Vrångö. Ternstigen is het veelzijdige natuurgebied op Vrångö, waar je zowel vanaf de veerhaven als de recreatiehaven naartoe kunt. Loop hier door de bossen die tot tunnels zijn gegroeid en beklim de rotsen om van het uitzicht over het eiland en de zee te genieten.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Göteborg?

Tickets voor het openbaar vervoer in Göteborg zijn te verkrijgen bij veel supermarkten. Het voordeligst is om een ticket voor drie dagen aan te schaffen. Met dit ticket (maar ook met alle andere tickets) kun je gebruik maken van alle soorten openbaar vervoer in Göteborg. Dus ook voor de boot naar de eilanden bij Göteborg!


Heb je iets aan deze Göteborg tips? En wat ga jij allemaal doen als je hier bent?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FlixBus